Oldaltérkép   Nyomtatási nézet  

Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda Borsodszentgyörgyi Tagiskola

Home > Galéria és hírek > 2016/2017-es tanév

2016/2017-es tanév

20160901_081240.jpg

2016. szeptember 01-jén 18 izgalomtól kipirultan, kissé megszeppenve álló, leendő elsős lépte át iskolánk küszöbét. Vajon milyen lesz a suli? Kedves lesz-e a tanító néni? Itt is lesznek barátaim? Ilyen, s hasonló kérdésekkel a fejecskéjükben megkezdődött az első nap új otthonukban, az ISKOLÁBAN. Az ünnepélyes tanévnyitó kis műsorral és szentmisével kezdődött, melyet Bárdos Krisztián atya celebrált, megáldva az osztálynaplókat, hogy minél sikeresebben, Isten áldásával induljon az új tanév.

Kisboldogasszony.jpg

  Szeptember 8.: Kisasszony, olykor Kisboldogasszony, Szűz Mária születésének emléknapja. Már a XI. században számontartott ünnepünk, amelynek a középkorban vigíliája és nyolcada is volt. Mária születésének gazdag apokrif hagyományai vannak, amelyek főleg a Legenda Aurea és a Stellarium révén kódexirodalmunkba is belekerültek (Teleki-, Horváth-, Tihanyi-, Debreczeni-, Érdy-kódex). Ezen a napon az egyházi naptár szerint Szűz Mária születésnapját, régi pogány népszokás szerint az ősz beköszöntését ünnepeljük, de a költöző madarak is ebben a pár napban kelnek útra melegebb égtájakra. Kisasszony napja ösztönözte a gazdákat, asszonyokat, hogy lassan elkezdjék a megérett gyümölcsök, zöldségek, egyéb termések (pl. a dió, teafüvek) betakarítását. A nap fecskehajtó jelzője arra utal, hogy ezen a napon kezdenek készülődni a költöző madarak is, hogy megkezdjék ősz vándorlásukat. Néphagyomány szerint ezen a napon a nőknek, nem volt szabad dolgozni, különösen fonni volt tilos; mivel ez a nap "tiltó nap" volt. Magyarországon kedvelt búcsú nap. Az ünnepségen játszott játékok és desszertek jeles darabja a dió volt. Így diós süteményekben nem volt hiány, a gyerekek meg diógurító versenyt, arany dió kereső versenyt játszottak. Az hívő asszonyok "Mária jelenést" remélve a szabadban, a határra kigyalogolva várták a napfelkeltét. Azt tartották, hogy az arra érdemesek megpillanthatják a nap első sugarainál Kisasszonyunkat. Ha ezen a napon esik az eső, esős ősz várható. A hegyekben élő szőlős gazdák reménykedtek benne, hogy Kisasszony nap hajnalán nem fog fagyni, mert akkor az hosszú, meleg ősz várható, ellenkező esetben hideg és rossz szőlőtermés: Az őszi gabona vetést is ezen a napon kezdték meg, hagyomány volt az elvetendő búzát Kisasszony napján kiteríteni hajnalban a szabad ég alá, hogy a hajnali harmat által a Jóisten megszentelje azt, hogy bőséges termést hozzon. "Szeptemberi meleg éjszakák finom bort érlelnek. Ha hidegre fordulnak Máriák, savanyúak lesznek." Iskolánk tanulói rövid megemlékezést tartottak ezen a napon, Kristonné Kovács Anita hitoktató segítségével.

Arlo.jpg

Iskolánk tanulói 2016. szeptember 30-án (pénteken) kiránduláson vettek részt az Arlói-tónál. Program: túra a tó körül, sportversenyek, játék.

Gellert.jpg

 

 

 

sport.jpg

 

 

 

okt6.jpg

 Az aradi vértanúk emléknapja. Felkészítő tanár: Tuza Lajos

 

bazilika.jpg

Az őszi szünet előtti utolsó napon Egerbe kirándultunk. A látogatás célja az Érseki Palota és a Bazilika megtekintése volt, amely felejthetetlen élményekkel és csodás látnivalókkal töltötte föl a tanulókat és tanáraikat egyaránt.

 

 

Október 21-én emlékeztünk meg iskolánkban az 1956-os forradalom és szabadságharcról, amely koszorúzással ért véget a hősök emlékére állított kopjafánál, a falu főterén. Az ünnepi műsort köszönjük a hatodikosoknak és felkészítő osztályfőnöküknek, Horváthné Szántó Enikő tanárnőnek.

 

kisallat.jpg

Iskolánk diákönkormányzata, a DÖK-segítő pedagógus, Kócziánné Szántó Judit tanító néni segítségével kisállat bemutatót szervezett a mai napon. Diákjaink örömmel hozták el házi kedvenceiket, hogy iskolatársaik számára bemutassák őket. Reméljük sokan kedvet kaptak a gondoskodáshoz, hiszen ez egy igen felelősségteljes feladat. Ráadásként az első osztályosok vidám, állatokról szóló versikékkel , mondókákkal szórakoztatták a szünetben a látogatókat.

 

 

 

 

   

 

 

 

 

  • Advent

advent.jpg

  • Első gyertya gyújtása

Advent első vasárnapja. Időpontja évről-évre változik, Szent András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnapon ünnepeljük. Színe a lila: a templomi terítő lila, a szertartáson a pap lila miseruhát vagy stólát visel, illetve az adventi koszorún elsőnek meggyulladó gyertya színe is lila. 
Az első adventi gyertya jelentése: az első gyertya meggyújtásakor végiggondolhatjuk azokat a próféciákat, amik a Messiás eljövetelét előre meghirdették. Isten annyira szeret minket, hogy már jóval a születésünk előtt gondja volt ránk. Jézus bennünket helyettesítő áldozatát előre hirdették a próféták. Hangzik ma is, utólag ez az örömhír: hogy úgy szereti Isten a világot, hogy Egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen (János evangéliuma, 3. fejezet).

 

 December 21-én szerdán tartottuk a karácsonyi lelki-napunkat, melyet az osztályok ajándékkészítéssel, szentmisével és egymás megajándékozásával töltöttek. Reggel a nyolcadikosok betlehemi játékukat mutatták be iskolatársaiknak, mellyel a héten házról-házra járva vitték Jézus Krisztus születésének örömhírét, jókívánságaikat tolmácsolva a háziaknak. A Szentcsalád képét utolsóként a negyedik osztályosok adták át tanáraiknak. A szentmisét iskolánk lelkésze, Bárdos Krisztán atya celebrálta, aki előtte lehetőséget biztosított a gyerekeknek a szentgyónásra is. A szentmisét követő ebéd után került sor a karácsonyi műsorra, melyet a negyedikesek adtak elő, Tuza Lajos tanító bácsi irányításával. A meghitt ünnepség után, jó hangulatban kezdődhetett el a téli szünet

 

 

A katolikus egyházban január 6-a Vízkereszt ünnepe, amikor a napkeleti bölcsek látogatására emlékezünk. Ehhez a naphoz kapcsolódik a vízszentelés, illetve a házszentelés szertartása. Bárdos Krisztián atya iskolánkat is megszentelte, kérve Isten áldását az itt tanítókra, dolgozókra, illetve iskolánk tanulóira. A vízkereszthez kapcsolódó gondolatok elhangzása és a közös ima után teremről teremre végig járta az intézmény épületét, és imádság kíséretében szentelt vízzel meghintette, majd megtömjénezte a falakat és a jelenlévőket. Közben sor került az ilyenkor szokásos betűk és számok ajtóra való felírására is. A 20+C+M+B+17, azaz a Christus mansionem benedicat! (’Krisztus áldja meg a hajlékot!’) imádság rövidítése egész évben emlékeztessen bennünket arra, hogy nem kell félnünk, aggodalmaskodnunk, hiszen munkánkat Krisztus áldásával végezzük. Közös imádkozás után boldog újévet kívánt, kérte Isten áldását, hogy segítsen bennünket a tanévben, oltalmazza életünket és a Szentlélek kegyelme legyen rajtunk.

 
 

Kölcsey Ferenc (1790-1838), a reformkor költője, politikusa és – jogi tanulmányokat is végzett – szónoka volt. Kölcsey 1815-ben került testvéreivel megörökölt szatmárcsekei birtokára és rövid megszakításokkal haláláig élt ott. Műveinek nagy részét, közte a Himnuszt is, a hajdani Csekén alkotta. A Hymnus, a’ magyar nép zivataros századaiból című művének kéziratát 1823. január 22-én tisztázta le, ezt a napot 1989 óta a magyar kultúra napjaként ünnepeljük. Kölcsey Ferenc: Himnusz (részlet) A magyar nép zivataros századaiból. Isten, áldd meg a magyart Jó kedvvel, bőséggel, Nyújts feléje védő kart, Ha küzd ellenséggel; Bal sors akit régen tép, Hozz rá víg esztendőt, Megbünhödte már e nép A multat s jövendőt! Iskolánkban ennek a napnak a tiszteletére versmondó versenyt szervezett az alsós- és felsős munkaközösség. Eredmény: Alsó tagozat: 1. helyezett: Jónás Eszter 3. osztály, 2. helyezett: Bari Hanna 1. osztály, 3. helyezett: Ámit Flóra 4. osztály Felső tagozat: 1. helyezett: Mikó Alexandra 8. osztály, 2. helyezett: Suha Mirella Dalma 8. osztály, 3. helyezett: László Merse 7. osztály A versenyzőknek gratulálunk!

 
 

Szent Balázs a 300-as évek körül élt. Orvos volt, aki a betegek testi, lelki gyógyulásával szívvel-lélekkel törődött. Sebaste városában az igen szeretett orvost püspöknek választották. A város megszállásakor az emberek kegyelmet kértek a püspöknek, de börtönre ítélték. A cellában sokan voltak, köztük egy kisfiú is, akinek halszálka akadt a torkán. Már majdnem megfulladt, amikor a püspök odalépett hozzá, és megmentette. A csodákat tévő Balázs püspököt halálra ítélték. A legenda szerint vízbe akarták fojtani, de mikor kivezették a tóhoz, és belelökték, nem merült el. Végül lefejezték. „Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására szabadítson meg titeket az Isten a torokfájástól és minden más bajtól: az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében” – áldotta meg a jelenlévőket Németh János diakónus atya az igeliturgia végén.

 
 

Itt a farsang, a mulatságok ideje! Iskolánk 2017. február 10-én rendezte meg a "Pöttöm, pattanj!" elnevezésű játékos sportvetélkedőjét. Négy alsós csapat mérte össze ügyességét a tréfás váltóversenyekben. A szerencse a "Sárga" csapatnak kedvezett, ők lettek a győztesek. A vidám délután maradandó emlék lesz számukra. Tavasszal pedig újra összemérhetik erejüket! "A sport megtanít becsületesen győzni, vagy emelt fővel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít." Ernest Hemingway

 
   
   

Iskolánk idén - visszatérve a régi hagyományhoz - külön tartotta az alsós- és felsős farsangi karneválját. Szerencsére sokan bújtak ismét jelmezbe, készültek műsorral. A nyolcadikosok idén is szemet gyönyörködtető keringővel nyitották meg a bált. A táncot Horváthné Szántó Enikő tanította be, az alsós farsang szervezője, műsorvezetője Kócziánné Szántó Judit volt.

 

Egy hét elteltével ismét farsang iskolánkban, ezúttal a felsősök szórakozhattak kedvükre. A farsang szervezője és műsorvezetője Németh Sándorné, Éva tanárnő. Színvonalas produkciókból ezen a pénteken sem volt hiány, de sor került a hagyományokhoz híven a bál szépe és hercege megválasztására is, értékes nyereményeket tartogatott a tombolahúzás, és természetesen nem maradt el a nyolcadikosok keringője sem. A zenéről Németh Dániel, iskolánk egykori diákja gondoskodott. A szülőknek ezúttal is köszönjük a sok segítséget, hogy vállalták a büfé működtetését ezen a héten is. Köszönjük a támogatásokat a magánszemélyeknek, illetve a Borsodszentgyörgyi Diákokért Alapítványnak. Sokat segítettek iskolánk tavalyi végzősei, akik a közösségi szolgálat keretén belül, részt vettek a bál lebonyolításában, teremrendezésben, pakolásban. Reméljük mindenki jól szórakozott az est folyamán!

 
 

Lelki megtisztulás a nagyböjt kezdetén. Március 01-jén, 11 órától szentmisén vettek részt tanulóink, melyet Bárdos Krisztián atya celebrált. A hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap, a húsvét ünnepét megelőző 40 napos nagyböjt kezdete. Neve onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez a 12. századtól az egyházi szertartás része lett (hamvazkodás). Hamvazószerdán – elsősorban a katolikus egyházban – szentelt hamuból (mely az előző évi virágvasárnapi körmeneten használt barkának hamvai) keresztet rajzolnak a hívők homlokára, az alábbi mondatok egyikével: „Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel”

 
   

2017. március 14. 13 óra. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepségünkön egy nagyon szép, méltóságteljes műsort láthattunk ötödikeseinktől. Felkészítőjük: Némethné Borbás Anikó. Az előadás közben kiteljesedett az a büszkeség, amit a forradalom hőseinek köszönhetünk, és amit mindannyian érezhettünk: jó magyarnak lenni. Köszönjük iskolánk volt diákjának, Kovács Bencének a műsorban nyújtott színvonalas előadását (gitárkíséret). Erre a napra számos versenyt hirdettünk, többek között Petőfi-portré készítő, plakátkészítő, novellaíró, illetve teremdíszítő versenyt, amelyen szép számmal képviseltették magukat iskolánk tanulói. A legügyesebb Petőfi-portrét Váradi Dániel 6. osztályos, a legjobb fogalmazást pedig Korsós Evelin, szintén hatodik osztályos tanuló készítette el. A plakátkészítéshez sokféle technikát alkalmazhattak a gyerekek, így itt három helyezés is született: Vámos Lili 2. osztályos, Kovács Ákos 5. osztályos és Vass Zétény 7. osztályos tanuló munkáját ítélte a zsűri a legkiemelkedőbbnek. Hárman nemzetiszínű süteménnyel is megörvendeztették osztálytársaikat: Németh Stella 3. osztályos, Szőke Roland 5. osztályos és Poránszki Csenge Violetta 8. osztályos tanulónk. A teremdíszítő versenynek köszönhetően, az ünnepség napjára iskolánk nemzeti színekbe öltözhetett, a tantermekben és a folyosókon elhelyezett esztétikus, ötletes ünnepi dekorációknak köszönhetően. Köszönjük a sok munkát, szorgalmat az osztályoknak és osztályfőnököknek. A legdekoratívabb osztály címét a harmadikosok kapták idén. Reméljük jövőre is méltó módon ünnepelhetjük március 15-ét.

teremtes.jpg 

Ferenc pápa Laudato si' kezdetű, az Isten által teremtett világ gondozásáról szóló enciklikája szellemében, Dr. Ternyák Csaba egri érsek 2017. március 25-ét, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét Egyházmegyei Teremtésvédelmi Napnak nyilvánította.

Ennek megfelelően iskolánk fölvette a kapcsolatot községünk polgármesterével és a falu mezőőrével, hogy megtaláljuk ehhez a legmegfelelőbb területet, amelyet a gyerekek is biztonságosan ki tudnak takarítani. A választás a futballpályájához közeli területre esett, ahol földút vezet a falu határában lévő Tarna-menti Tájvédelmi Körzet területére. A programot 2017. március 24-re (péntekre) szerveztük, mert a bejáró diákok nagy száma miatt a legtöbb tanuló részvételét így tudtuk biztosítani. Előzetesen tájékoztatót küldtünk a szülőknek a tervezett programról és kértük, hogy aki teheti csatlakozzon a kezdeményezéshez. Pénteken az utolsó tanítási óra az alsósoknak környezetismeret, a felsősöknek osztályfőnöki óra volt, amelyen a gyerekek megismerték a napi teendőket, illetve balesetvédelmi oktatásban is részesültek. A résztvevők számára vásároltunk zsákokat, munkavédelmi kesztyűt, az NHSZ Miskolc Kft. pedig szelektív hulladékgyűjtő zsákokat biztosított a programhoz. Az első és második osztály az iskola környékét takarította. A többi tanuló a pedagógusok irányítása mellett és segítségével összeszedték a felhalmozott szemetet, kivágták a fölösleges bozótokat, cserjéket, elszáradt növényeket. Segítséget kaptunk az önkormányzattól, akik a község traktorával elszállították a szemetet, illetve a mezőőrtől, aki a munkához és annak koordinálásához nyújtott segítséget. Bízunk benne, hogy a megtisztított területen sokáig megmarad a jelenlegi állapot és megszűnik az illegális szemétlerakás! 

 nover.jpg  
 nover.jpg  
 nover.jpg  
 nover.jpg  
 nover.jpg  
 nover.jpg  
 nover.jpg  

Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Borsodszentgyörgyi Tagiskola 

 

3623 BORSODSZENTGYÖRGY,
Szentgyörgy út 95.-97.

Telefon: 48/445-523
e-mail: iskbsztgy@gmail.com

tetejére