Oldaltérkép   Nyomtatási nézet  

Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda Borsodszentgyörgyi Tagiskola

Home > Galéria és hírek > 2018/2019-as tanév

2018/2019-as tanév

Hagyományos tanévnyitó ünnepségünket a borsodszentgyörgyi templomban tartottuk. A szentmisét Bárdos Krisztián plébániai kormányzó celebrálta. Kértük a szentlélek segítségét az új tanévre. Németh György tagintézmény vezető ismertette az előttünk álló időszak programjait és köszöntötte az elsősöket. 
 
 

Iskolánk tanulói és pedagógusai közös zarándoklaton vettek részt nemzeti kegyhelyünkön, Mátraverebély-Szentkúton szeptember 25-én. A gyónás ideje alatt a kegyhely történetével ismerkedhettünk meg egy helyi ferences szerzetes előadásából. Iskolánk lelkésze mutatott be szentmisét. Ezt követően megnéztük a remetebarlangokat. Kegytárgyak vásárlására is volt lehetőségünk. 

Iskolánk 7. osztályos tanulói, osztályfőnökük Németh Sándorné irányításával színvonalas műsorral állítottak emléket az aradi vértanúk előtt. 

Az 1956-os forradalomról ismét iskolánk 7. osztályos tanulói segítettek megemlékezni. Műsorukhoz a felkészítést Némethné Borbás Anikó tanárnőnek köszönhetjük. A lélekemelő ünnepség után a falu főterén elhelyeztük az emlékezés virágait iskolánkat képviselve. 

A Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda 50 diákja és 5 pedagógusa 2018. október 12-13-án személyes találkozóra utazott testvériskolánkba, Tiszaújvárosba. Az ottani tanulókkal együtt akadályverseny keretében ismerkedhettek meg a város nevezetességeivel, történelmével. Jó alkalom volt a közös találkozásra, egymás megismerésére. 

 

Hagyományainkhoz híven idén ősszel is megrendezésre került a hulladékgyűjtés. Tanulóink szorgalmasan járták a falu utcáit és begyűjtésre kerültek a feleslegessé vált papírhulladékok. A kapott összeggel a diákönkormányzat programjait tudjuk támogatni. 

 

Már hagyománynak tekintjük, hogy Szent Miklós ünnepe előtt Mikulásos jelmezbe bújva falufutáson veszünk részt. A nem túl rövid távot mindenki becsülettel teljesítette. 

Talán az év egyik legjobban várt rendezvénye a Mikulás ünnepség. Közös énekléssel vártuk a mikulást. 4. osztályos tanulóink kedves kis műsorral készültek ez alkalomból Csuhaj Mariann tanítónénivel. Az ünnepség után az alsósok személyesen a Mikulástól vehették át a kis csomagokat. Felsőseink az osztálytermükbe várták az ajándékot osztó Télapót :) 

A téli szünet előtti utolsó napon megtartottuk hagyományos lelki napunkat. A lelki nap programjának részét képezték az ajándékozás, szentgyónás, énekpróba és a szentmisén való részvétel. A nap zárásaként a 3. osztályosok karácsonyi hangulatot teremtettek meghitt műsorukkal, köszönet érte Rizné Donkó Ildikó tanítónéninek. 

Alsós diákjaink számára február 22-én rendeztük a farsangi mulatságot. A végzős tanulók osztályfőnökük vezetésével (Horváthné Szántó Enikő tanárnő) színvonalas tánccal nyitották meg az ünnepséget. Az osztályok külön készültek produkciókkal és egyéni jelmezesek is felvonultak. A tombolán értékes nyeremények kerültek kihúzásra. Közös tánccal zárult a karnevál. 

Március 1-én tartottuk felsős diákjaink számára a farsangi bált. A szokásokhoz híven a végzős tanulók tánca nyitotta meg az ünnepséget. Kihirdettük a bál hercegi párját. Ezt követően az osztályok bemutatták közös produkciójukat. A tombolán értékes nyeremények kerültek kihúzásra. Az estét közös tánccal, ünnepléssel zártuk. 

Március 14-én az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztünk. Az 5. osztályos diákok osztályfőnökük Kristonné Kovács Anita tanárnő felkészítésével, egy nagyon szép, méltóságteljes műsorral készültek. 

Iskolánkban nagy hangsúlyt fektetünk a környezettudatos nevelésre. Ezért, mint minden évben, szemétszedést szerveztünk a gyerekekkel együtt. Az osztályok az osztályfőnökök segítségével elindultak a faluba és megtisztítottak egy-egy területet. A délután jó hangulatban telt, kicsik és nagyok egyaránt kivették a részüket a munkából. 

Ebben az évben is szépítettük környezetünket. 2019. április 12-én településszépítő napot szerveztünk. A szorgos kezek ügyesen ültették el a szebbnél szebb virágokat iskolánk területére. Az első és második osztályosok szemetet gyűjtöttek, sepregettek. Hamarosan virágossá váltak az ablakok ládái és a kiskertek is. Mindenki egy kicsit elfáradt, de megelégedve szemlélte munkáját. 

Idén április 25-én tartottuk hagyománnyá vált Szent-György diáknapunkat. A délelőtt során köszöntöttük iskolánk példaképét, aki ebben az évben nem más mint Szántó Gézáné tanítónéni, Borsodszentgyörgy díszpolgára volt. A gyerekek kíváncsian hallgatták végig élete történetét, és az iskolával kapcsolatos élményeit. Ezt követte a Tökmagavató. A végzős diákjaink ajándékot adták át az elsős tanulóknak, valamint megeskették őket, hogy méltó utódaik lesznek az intézményben. Tanulóink és tanáraink idén különleges ajándékot is kaptak. A fiúk az intézmény logójával ellátott nyakkendőt a lányok pedig nyaksálat. 

Az EFOP -3.1.8-17-2017-00176 Testvériskola pályázat keretén belül ismét személyes találkozót szervezhettünk a tiszaújvárosi gyerekekkel április 26-án. A testvériskolából 50 tanuló érkezett valamint 5 pedagógus. A vendégeket friss helyi túrós lepénnyel fogadtunk. Ezt követően Németh György tagintézmény vezető körbevezette a gyerekeket az iskolában, valamint egy rövid előadást tartott településünkről, intézményünkről. A nap további részében a helyi és vendég gyerekek csapatokba szerveződtek és elindultak az akadályversenyre. Az állomásokon számos játékos feladat várta őket: madár hangok felismerése, angol nyelvű feladatok -quizek valamint természetvédelmi totó. A túráról visszaérve ajándékokkal leptük meg vendégeinket. 

Míg a felső tagozatos tanulóink túráztak vendégeinkkel, az alsó tagozatos gyerekek az iskolában vehettek részt játékos foglalkozásokon, csapatversenyeken. 

 

Ballagási ünnepségünkön gyönyörűen feldíszített iskola várta a ballagó diákokat. Az ünnepi műsort követően a búcsúzó diákok itt kaphatták meg az elismerő okleveleket, valamint jutalomkönyveket kimagasló tanulmányi-, sporteredményeikért és közösségi munkájukért.  
 

Tanévzáró ünnepségünkre 2019. június 18-án került sor a borsodszentgyörgyi római katolikus templomban. A szentmisét iskolánk lelkésze Bárdos Krisztián atya celebrálta. Tanévzáró szentmisénk különlegessége volt, hogy három 7. osztályos tanulónk első áldozására is sor kerülhetett. A műsor végén a legkiválóbb tanulók átvehették a jól megérdemelt jutalomkönyveket, okleveleket, illetve sor került a Borsodszentgyörgyi Diákokért Alapítvány által kiírt pályázat, az Iskolánk büszkesége cím odaítélésére valamint az év sportolója cím kihirdetésére.  
A 2018/2019-es tanévet Némethné Borbás Anikó intézményvezető helyettes tanév értékelője zárta.
 

 

 

 

Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Borsodszentgyörgyi Tagiskola 

 

3623 BORSODSZENTGYÖRGY,
Szentgyörgy út 95.-97.

Telefon: 48/445-523
e-mail: iskbsztgy@gmail.com

tetejére