Oldaltérkép   Nyomtatási nézet  

Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda Borsodszentgyörgyi Tagiskola

Home > Galéria és hírek > 2018/2019-as tanév > 2017/2018-as tanév

2017/2018-as tanév

20160901_081240.jpg

2017. szeptemberének elején ünnepélyes tanévnyitóval kezdődött a tanév iskolánkban, melyet a római katolikus templomban tartottunk.

 Az ünnepi szentmisét Bárdos Krisztián atya, iskolalelkészünk mutatta be, melyen megáldotta az iskolás tanulókat. Prédikációjában mindenkit tanulásra, jó magaviseletre bíztatott. A szentmisét követően három osztályfőnöki óra következett, melyen a tanulók elmesélték nyári élményeiket és az osztályfőnök irányításával előkészültek az új tanévre.

 

20160901_081240.jpg

Szent Ferenc nap alkalmából, a teremtés és termés dicséretére, a természettel-természetessel való kapcsolat erősítése céljából családi napot tartottunk. A lecsófőző verseny alapját természetes, hazai alapanyagokból, helyi kiskertek termései adták. A közös főzés öröme, a közösségépítés fontos a családi életre nevelésben.

20160901_081240.jpg

A 2017/2018-as tanév első kirándulása alkalmával tanulóink megismerkedtek a Domaháza római katolikus műemlékeivel, látnivalóival.
 A kirándulás első állomása Kissikátor volt, ahol az Árpád-kori alapokra épült római katolikus körtemplomot csodálhattuk meg. A műemléket Vincze Lajosné mutatta be a tanulóknak.
 Második állomásunk Domaháza volt, ahol szintén a római katolikus templomot tekintettük meg Molnár Zoltánné sekrestyés vezetésével. Sok érdekességet tudtunk meg a templom festőjéről, Feszty Masáról, aki Feszty Árpád húga volt és 3 évig alkotott a településen.
 A program zárásaként a Hangonyi-tónál játszottak tanulóink. Délben pizzázással zártuk a napot.

20160901_081240.jpg

 Az EFOP 1. 3. 5 pályázat keretében első alkalommal került sor az Ifjúsági Klub megrendezésére. Rövid ismerkedés után ismertettük az éves programot. Ezután a három generáció: iskolánk tanulói, középiskolások, fiatalok és nevelők vidám hangulatban befestették iskolánk új parkolójának támfalrészét Kriston Tamás tervei alapján. A munka után mindenki jóízűen fogyasztotta el a megérdemelt péksüteményeket.

 

20160901_081240.jpg

Az állatok világnapja alkalmából házi kedvencek érkeztek az iskolába, mindenki nagy örömére. A kisállat-bemutatóval szerettünk volna teremtés- és környezetvédelmi napot tartani, hogy a tanulók megtapasztalhassák az állatok tartásával járó örömet, és kedvet kapjanak gondozásukhoz. Ez a nap Assisi Szt. Ferenc ünnepe is, aki a ferences rend megalapítója, az állatok, a kereskedők és a természet védője, aki köztudottan segítette az elesetteket és a gondozásra szorulókat.

20160901_081240.jpg

Bár a hulladékgyűjtő nap szeptember harmadik szombatja, a rossz idő miatt többször elnapolt papírgyűjtést végül sikerült megtartanunk csütörtökön, amely az előző évekhez hasonlóan nagyon jól sikerült. Tanulóink szorgalmasan gyűjtötték a papírhulladékot a községben. Ez egyben az osztályok közötti verseny is volt, és a gyerekek ügyesen megszervezték a csapataikat, hogy minél eredményesebbek legyenek. A első osztályosok korukra való tekintettel nem vettek részt a gyűjtésben, ők a szép őszi időben tanulmányi sétára indultak. Az eredmények összesítése megtörtént, hamarosan kihirdetjük a győztes osztályt, akik jutalomban részesülnek.

20160901_081240.jpg

Tanulóink az őszi szünetről visszatérve, osztályonként szentségimádáson vettek részt a borsodszentgyörgyi katolikus templomban, az arlói Szent Ferenc kisnővérei közreműködésével. Ezúton is köszönjük szolgálatukat!
A Magyar Katolikus Lexikon szerint a szentségimádás jelentése: (lat. adoratio Sanctissimi Sacramenti): az Oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztus →imádása a szentmisén kívül. - A 13. sz: az →Úrnapja ünnep elrendelése után bontakozott ki. Magánájtatossági formája a szentséglátogatás, közösségi-nyilvános formája a →szentségkitétel. Nagy lépést jelentett a Zaccaria Szt Antal által 1527: Milánóban kezdeményezett →negyvenórás szentségimádás bevezetése, melyet VIII. Kelemen p. 1592: a róm. tp-okban kötelezővé tett. Ebből alakult ki az →örökimádás egy-egy városban v. egyhm-ben (→szentségimádási nap). Az év utolsó napján, csütörtökönként és Úrnapja nyolcadában Marescotti Szt Jácinta kezdeményezte a nyilvános ~t. - Az ünnepélyes ~nak része az engesztelő ima, egy →litánia, a csendes imádás, a →Tantum ergo és a →szentségi áldás. **

 

 

20160901_081240.jpg

Ír kulturális teadélután a Highland Bastards zenekarral
November 10-én, péntek délután ifjúsági klub keretein belül, ír teadélutánt szerveztünk az iskola tanulóinak. A rendezvényen számos középiskolás öregdiákunk is részt vett. A délután során a gyerekek betekintést nyerhettek az ír zene világába a Highland Bastards zenekar közreműködésével, valamint két középiskolás diák élménybeszámolót tartott az Írországban eltöltött napjairól. A hangulat kiváló volt, sokat zenéltünk, beszélgettünk, valamint ír teát főztünk. A műsor végén pizzával kedveskedtünk a megjelenteknek.

20160901_081240.jpg

Iskolánkban 2017. november 13-án 16 órától köszöntötték a 4. osztályos tanulók a falubeli idős embereket. Nagyszülők és unokáik kellemes két órát tölthettek el együtt az iskola falai között. A műsor első részében két meghívott egri művész: Hegyesi Hudik Margit és Papp Gyula szórakoztatta a hallgatóságot operettrészletekkel, magyar nótákkal. A műsor második felében a negyedik osztályos tanulók Szent Márton legendáját keltették életre, majd Márton-napi rigmusokkal, dalokkal kívántak jó étvágyat a hagyományos lakomához, ahol a menü igazán étvágygerjesztő volt: libazsíros kenyér lilahagymával és libatepertővel, sült libamell, sült baromfimáj mustárral. Az új bor helyett viszont csak ásványvízzel olthatták szomjukat a vendégek. A program táncos mulatsággal ért véget, s az idős emberek a hazafelé vezető utat a gyerekektől ajándékba kapott libamécsesekkel világíthatták meg. A programot Horváthné Szántó Enikő és Rizné Donkó Ildikó pedagógusok szervezték.

 

 

20160901_081240.jpg

November végén tartottuk intézményünk első pályaorientációs napját, az 1-8. évfolyamon. A köznevelési törvény az idei tanévben biztosít ehhez egy tanítás nélküli munkanapot, melynek célja hogy a gyerekek minél megalapozottabban és időben felkészüljenek a pályaválasztásra, hiszen a jó pálya- és iskolaválasztás hosszú időre befolyásolja a tanulók életét. Az alsósok játékos formában ismerkedtek a témával, találós kérdések, puzzle, játékos feladatok, színezők, rajzok, totók, Activity, Amerikából jöttem játék, mese DVD-k, segítségével. Szülők is bemutatták foglalkozásukat: Némethné Kovács Cecília mérlegképes könyvelő, Bárdos Szabó Mariann optometrista, Vámosné Mede Adrienn fodrász, de beszámolt munkájáról Kriston-Puskás Katalin védőnő és volt iskolaorvosunk, Dr. Vámos Henrietta is. A legnagyobb sikert az ózdi tűzoltók bemutatója aratta, ezúton is köszönjük, hogy szakítottak ránk időt. A felsősök számára meghívott vendégek: Orosz József a Munkaügyi Központ munkatársa, Stadler Mihály prevenciós szakember, iskolai bűnmegelőzési tanácsadó, Lévai Alexandra Éva fodrász, Dúl Lászlóné virágkötő, Kriston Dániel informatikus-weblap-szerkesztő, Németh Krisztina vendéglátós. Óriási lelkesedés fogadta a tagintézmény-vezetőnk méhészkedéssel kapcsolatos bemutatóját, és Lajos tanító bácsi galambtenyésztéssel kapcsolatos előadását. Az előadóknak köszönjük az együttműködést és reméljük jövőre is sokan elfogadják meghívásunkat. A rendezvény lezárását követően a felsősök fogalmazás keretében számoltak be élményeikről, terveikről, melynek tapasztalatait szeretnénk jövőre felhasználni.

20160901_081240.jpg

 A faluban és az iskolában kihelyezet meghívókkal, valamint a Facebookon kedvet ébresztettünk a fiatalokban a közös futásra Mikulás napján. Feltétel volt: a Mikulás fejfedő vagy rénszarvas fejdísz. A futást a Szentgyörgy úton jelöltük ki 800 méter hosszan. A befutók emlékkártyát kaptak a célban. Az elégetett kalóriát meleg teával és sajtos pogácsával pótolták a fiatalok.

 

20160901_081240.jpg

December 8-án hozzánk is megérkezett a „Nagyszakállú”! Az iskola tanulói dallal csalogatták be a tornaterembe, ahol a legkisebbek várták a legizgatottabban.
 A 2. osztályosok aranyos kis műsorral kedveskedtek: A Mikulás házába csöppentünk, ahol a kis manók lázasan csomagoltak a gyerekek levelei alapján, a rénszarvasok elröpítették a mi iskolánkba is  a „mesebeli” ajándékosztót, aki szaloncukrot dobált a nézők felé.
 A DISCO hangulatát a rénszarvasok (2. osztályosok) tánca és 3 felsős tanuló modern koreográfiája vezette be. A nevelők is kedveskedni akartak a közösségnek: Egy mesejátékot adtak elő nagy sikerrel. (A 3 pösze lány) Ezután következett a csomagok osztása. A Mikulás elköszönt, majd elkezdődött a DISCO! A szülők minden osztályteremben sütivel, innivalóval, uzsonnával várták a gyerekeket. Jó hangulatban tértünk haza mindannyian!

 

20160901_081240.jpg

Advent első vasárnapján felgyullad egy gyertya fénye. Melegítse át szívedet, legyen fénylő eredménye. Kezdődik a csodavárás, ahogy egykor Jézust várták: szeretettel, bizalommal, a tűz lángját körül állták. A megváltó tiszta fényt hoz, szeretetet, ami éltet. Felemel a puszta földről, Isten fiává fogad téged. Szeretettel tárd ki lelked, öleld át a nagyvilágot, kívánd azt, hogy minden ember itt a Földön, legyen áldott! (Aranyosi Ervin) Advent első vasárnapja. Időpontja évről-évre változik, Szent András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnapon ünnepeljük. Színe a lila: a templomi terítő lila, a szertartáson a pap lila miseruhát vagy stólát visel, illetve az adventi koszorún elsőnek meggyulladó gyertya színe is lila. Az első adventi gyertya jelentése: az első gyertya meggyújtásakor végiggondolhatjuk azokat a próféciákat, amik a Messiás eljövetelét előre meghirdették. Isten annyira szeret minket, hogy már jóval a születésünk előtt gondja volt ránk. Jézus bennünket helyettesítő áldozatát előre hirdették a próféták. Hangzik ma is, utólag ez az örömhír: hogy úgy szereti Isten a világot, hogy Egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen (János evangéliuma, 3. fejezet).A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken „kisböjtnek” nevezték ezt az időszakot. A katolikus egyházban advent liturgikus színe a lila, amely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi.

 

 

20160901_081240.jpg

… A második is fényre lobban, jelzi, angyal szállt a földre: – Éljetek méltóbban, jobban, s várjatok az újszülöttre! Lelketeket készítsétek, – a világ újjá születhet. Szóljon szívből belső ének, – nyissátok meg szeretetnek! Legyen bennünk könyörület, új megváltónk, mikor várjuk. A világ is szebbnek tűnhet, ha utunkat eképp járjuk. Találd meg a belső békét, s majd, ha utad tisztán járod, élvezheted eredményét, egy csendes, békés világot… (Aranyosi Ervin) Advent második vasárnapja. Színe hasonlóképpen a lila. Az advent mellett a nagyböjti időszaknak is lila az ünnepi színe az egyházi liturgiában. Számos helyen a karácsonyt megelőző hetekben a lilát kékkel helyettesítik, hogy a két ünnepet megkülönböztessék egymástól. A második adventi gyertya jelentése: A második gyertya arra emlékeztet minket, ahogy az angyal hírül adta Máriának, majd Józsefnek is az örömhírt, hogy ők nevelhetik fel Isten Fiát, Jézust.

 

20160901_081240.jpg

Advent, harmadik vasárnap örömgyertyát gyújtunk, rózsaszínre vált a lelkünk, nem nyomaszt a múltunk. Közeledik a Karácsony, öröm gyúl lelkünkben, a szeretet és a hála vendég életünkben. Az Adventi várakozást még az is fokozza, hogy minden nap, a Karácsonyt, még közelebb hozza. A szeretet ünnepére készül minden lélek. Három gyertya lángja fénylik, s hálatelt az ének. (Aranyosi Ervin) Advent harmadik vasárnapja Gaudate (örvendjetek)! vasárnap kiemelkedik a többi közül, advent második felének kezdetét jelzi. Színe a rózsaszín, amely az örömet szimbolizálja. A harmadik gyertya jelentése: a harmadik héten, amikor felgyulladnak immár három gyertya lángjai, arra a világosságra gondolhatunk, ami a pásztorokat is megvilágította. Eljött a világ világossága, és a sötétségből szabadulást hozott mindannyiunknak.

 

 

20160901_081240.jpg

Negyedik is lángra lobban, kiviláglik tiszta fénye. Ott ragyog a csillagokban, s éled az ember REMÉNYe. A szívünkben BÉKE lángja, HITünk ajtót nyit a jóra. Aki ránk néz, máris látja: – Elérkezett hát az óra. S bizony, hol a SZERETET él, ott gonosznak helye nincsen. Hol a jóság jövőt remél, ott megjelenik az Isten. Eljön a mennynek országa, tudom, itt lesz, lent a Földön. Nyíljon ki szívünk virága, aki remél, készülődjön! (Aranyosi Ervin) Advent negyedik vasárnapja: Színe a bűnbánatot kifejező lila. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég ezen a napon. A negyedik gyertya jelentése: Amikor pedig a negyedik gyertya lángja is felragyog, eszünkbe juthat a napkeleti bölcseket vezető betlehemi csillag ragyogása. Ha tehát már mindegyik gyertya ég, ez azt jelenti, hogy elérkezett a karácsony: boldogan ünnepelhetjük Jézus Krisztus születését, a nekünk adott végtelen Szeretetet. Szeretethimnusz karácsonyra (Pál apostol alapján) Ha a házamat fenyőágakkal, gyertyákkal, égőkkel és csilingelő harangocskákkal díszítem fel, de a családom felé nincs bennem szeretet, nem vagyok egyéb, mint díszlettervező. Ha a konyhában fáradozom, karácsonyi süteményeket sütök kilószámra, ízletes ételeket főzök, és az evéshez csodálatosan megterített asztalt készítek elő, de a családom felé nincs benne szeretet, nem vagyok egyéb, mintszakácsnő. Ha a szegénykonyhában segédkezem, az öregek otthonában karácsonyi énekeket, és minden vagyonomat segélyként elajándékozom, de a családom felé nincs bennem szeretet, mindez semmit nem használ nekem. Ha a karácsonyfát csillogó angyalkákkal és horgolt hópelyhekkel díszítem fel, ezernyi ünnepen veszek részt, a templomi kórusban énekelek, de Jézus Krisztus nincs a szívemben, akkor nem értettem meg, miről is szól a karácsony. A szeretet félbeszakítja a sütést, hogy a gyermekét megölelje.A szeretet hagyja a lakásdíszítést, és megcsókolja a házastársát. A szeretet barátságos az idő szűke ellenére is. A szeretet nem irigyel másokat házukért, amiben jól kiválasztott karácsonyi porcelán és odaillő asztalterítő van. A szeretet nem kiált rá a gyerekekre, hogy menjenek már az útból, hanem hálás érte, hogy vannak, és útban tudnak lenni. A szeretet nem csak azoknak ad, akiktől kap is valamit, hanem örömmel ajándékozza meg épp azokat, akik ezt nem tudják viszonozni. A szeretet mindent elvisel, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. A videojátékok tönkre mennek, a gyöngysorok elvesznek, a számítógépek elavulnak, de a szeretet ajándéka megmarad. A szeretet soha el nem múlik. Áldott karácsonyi készülődést!

 

 

20160901_081240.jpg

A délutáni programot az alsó tagozatos tanulók és az érdeklődő szüleik számára szerveztük. A 3. osztály tanulói mellett a többi osztály is bemutatta a tánc és mozgás órán tanultakat. Mivel a rendezvény január 22. -én A Magyar Kultúra napján lett megtartva említést tettünk a hagyományok jelentőségéről is. 
Program: Népdalcsokor, alsó tagozatos osztályok tánca, népmese, táncház. 
A táncházban a szülők közösen megtanulták a gyerekekkel a "moldovai körtáncot." 

20160901_081240.jpg

A délután célja az volt, hogy a gyerekek minőségi időt töltsenek el egymással, okostelefonok használata nélkül. Fontos, hogy társas kapcsolataik fejlődjenek. A délután lehetőségük volt társasjátékozni, kártyázni, sakkozni, valamint pókerezni. A gyerekeket szendviccsel és teával vendégeltük meg. a hangulat kiváló volt, sokat nevettünk és beszélgettünk.

20160901_081240.jpg

2018. február 02-án, pénteken tartottuk iskolánk alsós farsangi karneválját. A főszervező, Tuza Lajos nyitotta meg a rendezvényt, amely a nyolcadik osztályosok nyitótáncával vette kezdetét (a táncot osztályfőnökük, Kristonné Kovács Anita tanította be). Az alsósok bemutatkozó műsora a másodikosok felejthetetlen produkciójával kezdődött, majd a harmadik és negyedik osztály vidám műsorát láthattuk, amelyet osztályfőnökeik segítségével tanultak be a gyerekek. Az egyéni jelmezesek színes kavalkádja elmaradhatatlan ezen az estén. Meghívott vendégeink vállalták magukra zsűrizésüket, majd díjazásukat is

20160901_081240.jpg

Felsős farsangi karneválunk házigazdája Németh Sándorné volt, aki köszöntőjében beszélt a farsang eredetéről, a farsangi népszokásokról. A bál elején kihirdette, hogy a felsős szavazatok alapján az idei év bál szépe, a hatodik osztályos Ostoróczki Dorinát és a bál hercege, Fazekas Krisztián nyolcadikos tanuló lett. A nyolcadikosok ha lehet, még szebbek és rutinosabbak voltak, mint az elmúlt héten, és újból megcsodálhattuk nyitótáncukat, osztályfőnökük jóvoltából. A felsősök közül minden osztály készült produkcióval, így az ötödikesek nosztalgiáztak, mint óvodások, a hatodikosok viszont félelmetes zombiként táncoltak Michael Jackson Thriller című számára. A hetedikesek latin táncát megcsodálva, a legnagyobbak készültek még egy meglepetéssel: egy zenei egyvelegre invitálták a közönséget is a parkettre.

20160901_081240.jpg

Az ifjúsági klub meghívásának eleget téve 2018. február 14-én a Szabadszombat Táncegyüttes látogatott el intézményünkbe. Egy rövid bemutatkozó táncprodukció után megmozgatták a táncolni vágyó diákokat, így egy táncház alakult az iskola tornatermében. A gyerekek sokat táncoltak és nevettek. A produkció végén pogácsával és ivólével vendégeltük meg a meghívottakat és diákokat.

20160901_081240.jpg

Hamvazószerdával elkezdődik a húsvétra lelkileg felkészítő 40 napos időszak: a nagyböjt. Ezen a napon Anyaszentegyházunk a bűnbánat jeleként homlokunkat hamuval jelöli meg. A hamu emlékeztet földi életünk mulandóságára, és egyúttal az öröklétre is irányítja figyelmünket. A naphoz szigorú böjti előírás járul. Ez hústilalmat jelent 14 éves kortól és háromszori étkezésből egyszeri jóllakást 18-60 éves korig. Böjtön túl imádsággal és jócselekedetek gyakorlásával készülünk Urunk feltámadásának ünneplésére.

20160901_081240.jpg

Sportos Családi Délután rendezése iskolánk tanulóinak és szüleinek. Célunk hozzájárulni a szabadidő hasznos és aktív eltöltéséhez, ezzel segítve a szülő és gyermek kapcsolatának még jobb elmélyítését. Rendezvényünkkel szeretnénk az iskola és a szülők közötti, a tanulók testi és szellemi fejlődése érdekében; való együttműködését tovább építeni. A szülő és gyermeke együtt sportolása fontos a további nevelés szempontjából.

20160901_081240.jpg

A délután során a gyerekek egy előadást hallhattak Kriston Dánieltől, aki jó pár évet élt Londonban. A külföldön töltött éveiről készített egy prezentációt, ami a kinti élet nehézségeit is bemutatta. Az előadás után egy plakátot készítettünk, valamint pizzáztunk és teáztunk. A gyerekek sokat kérdeztek, látszott rajtuk, hogy érdeklődnek a külföldi élet iránt. Közülük sokan gondolkodnak is, hogy külföldön éljenek, dolgozzanak.

20160901_081240.jpg

Menő menzák

EFOP-1.8-5-17-2017-00029

 • Ismeretterjesztő foglalkozások (1-4. o., 6.o.)
 • Dietetikai szaktanácsadás (5.o.)
 • Szemléletformálás (7-8.o.),

20160901_081240.jpg

2018. március 14. 12.30 óra. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségünkön egy nagyon szép, méltóságteljes irodalmi műsort láthattunk hetedikeseinktől. Az előadás színvonalát emelte az ötödik osztályosok palotás tánca és a negyedikesek kórusa. Felkészítőjük: Horváthné Szántó Enikő. Az előadás közben kiteljesedett az a büszkeség, amit a forradalom hőseinek köszönhetünk, és amit mindannyian érezhettünk: jó magyarnak lenni. Másnap, március 15-én, a község főterén rendezett, koszorúzással egybekötött megemlékezésen több tanulónk is képviselte iskolánkat.

20160901_081240.jpg

„Nosztalgia március” – emlékezés az elmúlt évek iskolai műsorainak megtekintésével Készülődés a nemzeti ünnepre - 1848-49-es forradalom- és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából – dekoráció készítése, filmvetítés. Program: - ráhangolódás a nemzeti ünnepre, régi ünnepségek videofelvételeinek megtekintésével (versek, irodalmi műsor, palotás tánc), - dekoráció készítése – falitabló az ünnephez kapcsolódó képek, dekorációs anyagok segítségével, - zenehallgatás, - filmvetítés: Várkonyi Zoltán: A kőszívű ember fiai (részlet) - közös étkezés.

 • Húsvéti ráhangolódás

 

 A 8. osztályos tanulók, szüleik valamint osztályfőnökük támogatásával családi délutánt szerveztek. Témájuk a húsvétra való hangolódás volt. A délután során tojást festettek, pizzáztak valamint sokat beszélgettek a húsvéti ünnepekkel kapcsolatban.

 • Lelkinap

 

 Iskolánk tanulói és pedagógusai 2018. március 28-án nagyböjti lelkinapon vettek részt. A húsvéti ünnepekre való készületben a Szent Ferenc Kisnővérei által tartott foglalkozások segítették az osztályokat. Bárdos Krisztián Atya, iskolánk lelkésze a bűnbocsánat szentségét szolgáltatta ki a lelkileg megtisztulni vágyóknak, majd bemutatta a legszentebb áldozatot a templomban. Délután a tantestület tanárai előadást hallgattak meg az ünnep tartalmával kapcsolatban.

 • Budapesti kirándulás 1.-2. osztály

 

Borsodszentgyörgyi Diákokért Alapítvány 2017. év végén vissza nem térítendő támogatásban részesült az EFOP-1.8.5-17-2017-00029 pályázati azonosítószámon nyilvántartott projekt keretében, melynek címe: Menő menzák - "Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok Borsodszentgyörgyön". Jelen pályázat keretében lehetőség nyílik eszközök vásárlására, melyek az egészséges életmódot népszerűsítő programok keretében használhatók fel, és segítséget nyújtanak az ebédlő korszerűsítéséhez. A pályázat a tanulókról, dietetikus szakemberek segítségével felmérést készít a mindennapos táplálkozási szokásaikról (projekt elején és végén), ismeretterjesztő, szemléletformáló foglalkozásokat, közismert személyek előadását, főzőversenyeket (4 alkalommal), autóbuszos kirándulásokat (4 alkalommal, Budapest céliránnyal) biztosít számukra. Az első és második osztály utazására a tavaszi szünetet követő első tanítási napon, 2018. április 04-én (szerdán) került sor. ​

 • Érseki palota látogatása

 

Intézményünk részt vesz az EFOP-3.3.2-16-2016-00279 azonosítószámú „Kulturális programok megvalósítása az Érseki Vagyonkezelő Központ gondozásában, című projektben. Ennek keretében a 4. osztályból 20 fő lehetőséget kap három témanapon való részvételhez 2018. április 13-án, május 11-én és június 01-jén. Téma: Szentek (magyar szentek és ereklyék). A program helyszíne: Eger, Érseki Palota. Az első témanapra április 13-án (pénteken) került sor. ​

 • Ifjúsági klub

 

A ragyogó időben, jó hangulatban, vidám játékkal és jó étvágyú falatozással telt a délután. A gyerekek szabadtéri játékokat játszottak. Az ügyesebb lányok készítették a csepegtetni való kenyeret. Az evésből viszont mindenki kivette a részét :)

 • Szentgyörgyi diáknapok

 

Hagyományainkhoz híven most tavasszal is megrendeztük a Szentgyörgyi Diáknapokat. A két nap izgalmas és tartalmas programokban bővelkedett. Csütörtökön a rendezvény megnyitása után, szokásainkhoz híven megválasztottuk iskolánk példaképét. Ez esetben Németh Gyula polgármester Úrra esett a választás. Ezután a "Tökmagavató" következett. Délután a Pattanj Pöttöm sportvetélkedőn versenyezhettek az alsó tagozatos gyerekek melyre más településről is érkeztek diákok. A felső tagozatos gyerekek mindeközben fodrász és sminkbemutatón vehettek részt. Ezen kívül lehetőség nyílt roller-görkorcsolya-hoverboard bemutatóra, ahol a gyerekek ki is próbálhatták ezeket az eszközöket.

A második nap is természetesen a gyerekekről szólt. Lehetőségük volt a légvárakban ugrálni, a rodeo - bikán ügyeskedni, fent maradni. :)​

 • Budapesti kirándulás 3.-4. osztály

 

A Borsodszentgyörgyi Diákokért Alapítvány 2017. év végén vissza nem térítendő támogatásban részesült az EFOP-1.8.5-17-2017-00029 pályázati azonosítószámon nyilvántartott projekt keretében, melynek címe: Menő menzák - "Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok Borsodszentgyörgyön". Jelen pályázat keretében lehetőség nyílik eszközök vásárlására, melyek az egészséges életmódot népszerűsítő programok keretében használhatók fel, és segítséget nyújtanak az ebédlő korszerűsítéséhez. A pályázat a tanulókról, dietetikus szakemberek segítségével felmérést készít a mindennapos táplálkozási szokásaikról (projekt elején és végén), ismeretterjesztő, szemléletformáló foglalkozásokat, közismert személyek előadását, főzőversenyeket (4 alkalommal), autóbuszos kirándulásokat (4 alkalommal, Budapest céliránnyal) biztosít számukra. A harmadik és negyedik osztály utazására 2018. május 08-án (kedden) került sor. A program: 7.00-kor indulás Borsodszentgyörgyről, 10.00 Hősök tere - Városliget - Kisföldalatti - Andrássy úton séta, városnézés, 13.00 ebéd - Champs Pub (háromfogásos menü), 15.00 Várkert Bazár - Egészséges táplálkozás - múzeumpedagógiai foglalkozás 16.00 autóbuszos városnézés, McDonalds, 17.00 indulás haza ​

 • Budapesti kirándulás felsőtagozat

 

A Borsodszentgyörgyi Diákokért Alapítvány 2017. év végén vissza nem térítendő támogatásban részesült az EFOP-1.8.5-17-2017-00029 pályázati azonosítószámon nyilvántartott projekt keretében, melynek címe: Menő menzák - "Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok Borsodszentgyörgyön". Jelen pályázat keretében lehetőség nyílik eszközök vásárlására, melyek az egészséges életmódot népszerűsítő programok keretében használhatók fel, és segítséget nyújtanak az ebédlő korszerűsítéséhez. A pályázat a tanulókról, dietetikus szakemberek segítségével felmérést készít a mindennapos táplálkozási szokásaikról (projekt elején és végén), ismeretterjesztő, szemléletformáló foglalkozásokat, közismert személyek előadását, főzőversenyeket (4 alkalommal), autóbuszos kirándulásokat (4 alkalommal, Budapest céliránnyal) biztosít számukra. Az ötödik, hatodik, hetedik és nyolcadik osztály utazására 2018. május 11-én (pénteken) került sor. A program: 6.30-kor indulás Borsodszentgyörgyről két autóbusszal, 10.00 Várkert Bazár - 5-6. osztály: Egyél jót, egyél jól! 7-8. osztály: A Nagy Háború hétköznapjai múzeumpedagógiai foglalkozás, 13.00 ebéd 5-6. osztály: Champs Pub, 7-8. osztály: Rudas Étterem és Panoráma bár (háromfogásos menü), 14.30 Parlament - Kossuth-tér - városnézés, Margit-sziget - séta, szabadprogram (zenélő szökőkút megtekintése) 17.00 indulás haza (útközben: McDonalds) ​

 • Angol nyelvi vetélkedő

 

Május 31-én Angol nyelvi vetélkedőt szerveztünk öregdiákjaink közreműködésével iskolánk tanulói számára. A feladatok között szerepelt: szövegértési feladat (James Bond), angol kultúrával kapcsolatos ismeretek, történet írás, valamint egy kiselőadást hallhattak az angol világ érdekességei kapcsán. Erre szintén egy ellenőrző teszt épült, melyben kiválóan teljesítettek a diákok. A délután remek hangulatban telt. ​

 • Gyermeknap

 

Ezen a napon lehetőségünk adódott két sport hírességet megismerni: Görbicz Anita és Vincze Ottó személyében. A sport terén nyújtott teljesítményük, emberi magatartásuk példaként állt a gyermekek előtt. Aláírásukért, közös szelfiért is többen álltak sorba. Ezt követően rövid túrán vettünk részt, ami után jól esett a szülői munkaközösség által készített finom étel. A legaktívabbak még focizhattak is a pályán.

 • Bankett

 

A 8. osztályos tanulók rövid, humoros műsorral búcsúztak el tanáraiktól, az iskola dolgozóitól. Osztályfőnökük prezentációja segítségével visszaidézték a 8 év emlékeit. A finom vacsora után estig buliztak hetedik osztályos társaikkal együtt.

 • Ballagás

 

2018. június 16-án tartottuk hagyományos ballagási ünnepségünket az iskola udvarán. Gyönyörűen feldíszített iskola, tantermek várták utolsó osztályfőnöki órájukra a búcsúzó diákokat. Szülők és meghívott vendégek jelenlétében, 10 órától a ballagók utoljára végigjárták az iskolát, diáktársaik sorfalat álltak tiszteletükre. Zenékkel, könnyeket fakasztó versekkel köszöntek el az intézménytől. A legjobb eredményt elérők könyvjutalomban, oklevélben részesültek, a szülői munkaközösség tagjai is átvették a gyermekekért vállalt áldozatos munkájukért az ajándékokat.

 • Tanévzáró

 

A tanév lezárását szentmisével ünnepeltük, melyet Mischinger Ferenc ózdi plébános atya celebrált. Ezt követően Némethné Borbás Anikó igazgatóhelyettes tekintett vissza az elmúlt év eseményeire. Iskolánk legkiválóbb tanulói könyvjutalomban és oklevélben részesültek. A bizonyítványok átadására az osztálytermekben került sor.

Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Borsodszentgyörgyi Tagiskola 

 

3623 BORSODSZENTGYÖRGY,
Szentgyörgy út 95.-97.

Telefon: 48/445-523
e-mail: iskbsztgy@gmail.com

tetejére