Határtalanul iskola

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a HATÁRTALANUL! program keretében nyílt pályázatot hirdet a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítésére.

A pályázat célja a magyarországi köznevelési intézményben nappali rendszerű oktatásban részesülő, 7. évfolyamon tanuló diákok Románia, Szlovákia, Szerbia, Ukrajna, Szlovénia vagy Horvátország magyarlakta területeire irányuló tanulmányi kirándulásának támogatása.

 

 

Tanulmányi kirándulás tervezete

Iskolánk támogatást nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő intézménytől egy erdélyi tanulmányi kirándulás megszervezésére.

A tanulmányi kirándulás mottója:

„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne…”

A pályázat célja a magyarországi köznevelési intézményben nappali rendszerű oktatásban részesülő, 7. évfolyamon tanuló diákok Románia, Szlovákia, Szerbia, Ukrajna, Szlovénia vagy Horvátország magyarlakta területeire irányuló tanulmányi kirándulásának támogatása.

Pályázati azonosító: HAT-15-05-0233

Támogatási összeg: 1.244.000 Ft

A támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma

A kiránduláson részt vevők száma: 36 diák (7. évfolyam) + 4 kísérő tanár

 

 

TERVEZETT IDŐPONTOK

1. Fakultatívan választott előkészítő tevékenység: 2016. május 12.

2. Határtalanul! előkészítő óra: 2016. május 10., 2016. május 11.

3. Tanulmányi kirándulás: 2016. május 21-24.

4. HATÁRTALANUL! értékelő óra: 2016. június 7.

5. Fakultatívan vállalt bemutató óra: 2016. június 14.

6. Fakultatívan vállalt témanap: 2016. június 3.


 

 

MEGVALÓSÍTÁS

A PROGRAM KÉPEKENFakultatív előkészítő óra

Kötelező előkészítő óra

Kirándulás:

Első nap

Második nap

Harmadik nap

Negyedik nap

Előkészítő óra

Fakultatív óra

Témanap

VIDEÓ A KIRÁNDULÁSRÓL A KÉPRE KATTINTÁSSAL ÉRHETŐ EL:

 


(a Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola 7. évfolyamának tanulmányi kirándulása) 

2016. május 21-24. között a Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola 7. évfolyamos tanulói a "HATÁRTALANUL!" pályázat keretében egy 4 napos tanulmányi kiránduláson vettek részt Erdélyben.

A kirándulást fakultatív előkészítő órák előzték meg. Az ezt követő előkészítő órán a kísérő pedagógusok előadásokat tartottak a trianoni békeszerződésről, az erdélyi magyarság történetéről. A tanulók ismereteket szerezhettek az Erdélyben élő lakosság etnikai összetételéről, Magyarország határain túl élő magyarság létszámáról, a határok áthelyezésének történelmi okairól.

 

Első nap

Bosodszentgyörgyről 6:30-kor indult a busz. A balatoni gyerekek 7óra körül csatlakoztak hozzánk. Magyarországon még két helyen (Poroszló, Berettyóújfalu) álltunk meg (mosdó, tankolás).

A határt Ártándnál léptük át. Elsőként Nagyvárad nevezetességeit tekintettük meg: Szent László bazilika, Kanonok sor, Püspöki palota. Az épületeken megcsodálhattuk a barokk stílus jellegzetességeit. A bazilika belsejében óriási élmény volt Szent László bárdját látnunk, illetve a Munkácsy Mihály által faragott gyóntatószékeket.

Lenyűgöző volt a hatalmas orgona is. Sajnáltuk, hogy nem szólaltatták meg számunkra.

Délután elsőként a Holnap irodalmi társaság szoborcsoportjánál idéztük fel a költőóriás Ady Endre és Léda szerelmét a századforduló irodalmi életét. Sétánkat a Városháza, a Szigligeti Színház, EMKE kávéház, a görög-katolikus Püspökség és a Fekete sas épülete felé folytattuk. Bár jelenleg itt éppen felújítási munkák folynak, a látottak így is csodálatosak voltak. Elhaladtunk a zsinagóga épülete mellett, a gyerekek közül sokan most láttak először zsidó templomot. A város főterén Mihai Viteazul Havasalföldi vajda szobrát fedezhettük impozáns épületek koszorújában. A Garasos hídon áthaladva megfizettük a „hídvámot” a Sebes-Körösnél. Ezt követően buszra ültünk, Nagyszalonta felé utaztunk. Kicsit kipihenhettük a hosszú séták fáradalmait.

Este: Nagyszalonta

A városba megérkezve a Csonka-toronynál álltunk meg. Szenzációs előadást hallhattunk a múzeum igazgatójától Arany János életéről, Petőfi és Arany barátságáról, a költő életművéről. Megtudhattuk, hogyan kötődik a település Bocskai Istvánhoz, a hajdúk kapitányához. Mindezt nagyon sok humorral, a gyerekeket mozgatva adta elő az igazgató úr.

Az új élményekkel feltöltődve érkeztünk meg a szállásunkra, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Béke Királynője Gyermekvédelmi Központba, ahol nagy szeretettel fogadtak bennünket. Elfoglaltuk a szobákat, majd szabad programot adtunk a gyerekeknek, hogy ismerkedjenek a központ kis lakóival. Finom vacsorát kaptunk, és miután mindenki jóllakott, bemutattuk az iskolánkat vendéglátóinknak. Átadtuk a számukra hozott ajándékokat, és közös táncba fogtunk. Ezután a gyerekek csoportokban dolgozva kitöltötték a naplókat, a felnőttek pedig adminisztrálták az első napot.

 

Második nap

Ébresztő 6:30-kor

Reggeli után bepakoltunk a buszba, elköszöntünk szállásadóinktól és a gyerekektől, majd Arany János szülőhelye felé indultunk. Mária néni segítségével felidéztük az Arany családról tanultakat, sok új információt tudhattunk meg a gyermek Aranyról. A kiállított tárgyak közül a gyerekeknek az „iskolatáska” tetszett a legjobban. Jó volt átélni a Családi kör hangulatát a kort idéző miliőben. Érdekes volt látni a „vén eperfa” unokáját az udvaron. Látogatásunk végén emlékszalagot helyeztünk el a múzeum falán. A temetőben ellátogattunk Arany Juliska sírjához. Nagyszalontát elhagyva Aradra érkeztünk. Városnéző sétánkat a főtéren kezdtük. Középen áll a Városháza épülete, mely Lechner Ödön tervei alapján készült. Benézhettünk az előcsarnokba is, ahol a szecesszió építészeti jegyeit figyelhettük meg. A főtértől az Állami színházhoz, majd a minorita templomhoz érkeztünk. A Megbékélés terén Arad legfőbb nevezetessége, a Szabadság- szobor áll. Felidéztük a 48-as eseményeket, az aradi 13 tragikus sorsát.

A délután programja

Ebéd után megkoszorúztuk a vesztőhelyen eltemetett vértanúk síremlékét. Gyertyát gyújtottunk a mártírok emlékére. Hosszú utazás után értünk Máriaradnára, a búcsújáró helyre. Lenyűgöző látványt nyújtott a kéttornyú, felújított barokk templom a domb tetején. Az élmény annál is nagyobb volt, hiszen idegenvezetőnk elénekelt egy gyönyörű egyházi éneket nekünk. Imádkoztunk szeretteinkért, a magyar népért, éljenek bár a határainkon innen, vagy túl. Adományainkkal, ha szerényen is, hozzájárultunk a templom fenntartásához. Bízunk benne, hogy egyszer még imádkozhatunk itt egy búcsú alkalmával. Ismét buszra ültünk, rövid utazás után érkeztünk Solymosvárra. A várhegy megmászása során kiderült, hogy nem is volt olyan egyszerű egy várat megostromolni. Bár szakadt rólunk a víz, mire felértünk, a panoráma kárpótolt bennünket mindenért.

Esti programok

Késő délután érkeztünk meg a két napig számunkra szállást nyújtó Dévai Szent Ferenc Alapítványhoz. Kedves fogadtatásban volt részünk, egy 8. osztályos kislány mutatta be az intézmény történetét, az alapítás körülményeit, és az itt élő gyerekek életét. Elfoglaltuk a szállást, majd vacsorázni mentünk. Vacsora után városnézés következett. Láttuk a Magna Curia épületét, melyet Bethlen Gábor építtetett családja részére. Végigmentünk a sétálóutcán egészen a Kultúrpalotáig, ahol megcsodáltuk a tangózó párokat, a gyerekek megismerkedtek helyi srácokkal, akikkel focizni kezdtek. A labda, sajnos, egy reklámtetőn landolt, ahonnan az est hőse, Lovász Attila kotorta le. A labdamentési akció nagyon tetszett a járókelőknek is. Az est fő attrakciója a zenés fény-víz játék volt a szökőkútnál. A gyerekek szájtátva nézték és hallgatták a műsort. Hazafelé a színesen megvilágított Déva vára mutatta az utat. A tartalmas nap után jólesett a pihenés.

 

  

Harmadik nap

Ébresztő 7:30-kor.  Napunk első állomása Déva vára volt. Míg várakoztunk a felvonóra, megnéztük az olimpikon tornászok mellszobrait. A bajnokok között magyar nevekkel is találkoztunk. Majd elszavaltuk közösen Kőműves Kelemen balladájának első versszakát.  Az idén átadott, felújított vár szédületes magasságával, a gyönyörű kilátással elvarázsolt mindannyiunkat. Lefelé már gyalog tettük meg az utat. Egy parkban sportiskolásokkal ismerkedtünk meg, akik futásra invitálták a gyerekeket. Néhányan elfogadták az invitálást. Izgatottan vártuk Vajdahunyad várát. Itt a gyerekek csoportokban dolgozták fel a látnivalókat. Sokat segített nekik az idegenvezetőnk előzetes előadása. Miután kigyönyörködtük magunkat, megebédeltünk.

Délután Csernakeresztúrra látogattunk. Megnéztük a bukovinai székelyek tájházát, megismertük történelmüket. Helyi kézműves termékeket vásárolhattunk. Visszatérve Dévára a helyi gyermekek számára bemutattuk iskolánkat, majd átadtuk az otthon gyűjtött adományainkat.

 Marosillye: Bethlen ház. Utunk során már többször megállapítottuk, hogy milyen szerencsések vagyunk, hiszen számos műemléket már felújított állapotban láthattunk. Így volt ez a Bethlen-háznál is. Nagyon örültünk az interaktív idegenvezetésnek, a gyerekek számára izgalmas volt a „feladatlap” újszerű „kitöltési” módja. Figyelmesen hallgatták  az előadást diákjaink, hiszen a legtöbb feladatlap hibátlanra sikerült. Emlékezetes marad a gyerekek számára a középkori ruhák felpróbálása is. A termek végigjárása után filmvetítésen vettünk részt, amely bemutatta a ház felújítási munkálatait.

Este a vacsora után a dévai gyerekekkel közös sportprogramokat szerveztünk. A fiúk egy csapata a tanár úrral focimeccsen vett részt. A lelkes szurkolótábor bíztatása ellenére kikaptunk a dévaiaktól, bár megsegítettek bennünket két játékossal is. Mások a bokszcsapat invitálására kipróbálták, milyen is a ringben az ökölvívás. Néhány ütéstípust is megtanulhattak. Szerencsére senki nem sérült meg. A két gyerekcsapat jól összebarátkozott egymással. A sportolás után jólesett a pihenés. A nap dokumentálása után a csapatok elkészítették a legjobb élményükről rajzaikat.

 

Negyedik nap

 

A dévai szállást elhagyva Gyulafehérvárra indultunk. A várat és környékét immáron felújított állapotban láthattuk. Sokan most voltak először ortodox templomban, ahol éppen szertartás zajlott. Gyönyörű volt a parkosítás, fényképezésre csábítottak az életképeket bemutató utcai szobrok. A Károly kapun áthaladva gyönyörű panoráma tárult elénk. A Szent Mihály templomban láthattuk Szapolyai János, Izabella királyné, Bocskai István és a Hunyadiak sírját. Hunyadi János szarkofágjánál szalagot helyeztünk el.

 A délutáni programot Nagyenyeddel kezdtük. A kollégium udvarán felelevenítettük Jókai Mór. A Nagyenyedi két fűzfa című regényét. Szót ejtettünk a leghíresebb diákokról, tanárokról. (pl.: Kőrösi Csoma Sándor.)

 A tordai sóbányához utazva a buszból megcsodálhattuk a híres tordai hasadékot. Felidéztük a Szent Lászlóhoz fűződő mondáinkat.

 A sóbánya kötötte le leginkább az utunk során a gyerekeket. Kipróbálhatták a visszhangot, élvezték a belső liftet, felültek az óriáskerékre is. A felszínre érve néhányan még ajándékot vásároltak, majd elindultunk a Király-hágó felé.

 Erdély kapujába érve szomorúan vettük tudomásul, hogy utunk végéhez érkeztünk, és már más nincs is hátra, csak a hosszú utazás hazáig.